برند شخصی


مبحث “برند شخصی” بخاطر ارتباطی که با اشخاص معروف دارد، تقریباً برای همه ی افراد قابل درک است. شخصیتهایی مثل عزت الله انتظامی، محمدرضا شجریان و علی دایی برند خود را مشتاقانه همانند شرکتهای معروف دنیا مثل کوکا کولا و نایک با مهارت طراحی و حفظ می کنند.
اما آیا من و شما می توانیم یک برند شخصی برای خود خلق کنیم؟
به گفته ی معلم طراحی برند شخصی – آقای پیتر مونتویا – در واقع دغدغه شما صرفاً ایجاد یک برند شخصی نیست، بلکه مسئله این است که چگونه می توانید تاثیر گذارترین برند شخصی را ایجاد کنید.
به گفته ی مونتویا، نویسنده ی کتاب “برندی به نام شما و پدیده ی برند سازی شخصی”: هرکسی، خواه ناخواه، دارای یک برند شخصی است”. هدف باید این باشد که آن برند طوری طراحی شود که تاثیری واضح و حائز اهمیت در مورد شما و کارتان ایجاد کند، چه شما صاحب کسب و کاری کوچک باشید، یا یک کارآفرین تنها یا مدیر عامل یک شرکت.
در ادامه مونتویا می گوید: یک برند شخصی “ایده ی قدرتمند، روشن و مثبتی است که هرزمان که دیگران به شما فکر می کنند به ذهنشان خطور می کند. در واقع برند شخصی نشان دهنده ی ارزشها، توانایی ها و اقداماتی است که شما طرفدار آنها هستید یا به گفته وی “برند شخصی نشان می دهد که شما چه کسی هستید، چه کار می کنید و چه چیز متفاوتی در شما وجود دارد یا چگونه برای بازار هدفتان ارزش آفرینی می کنید”.
از این لحاظ برند شخصی کمی گسترده تر از برند شرکتی است و صرفاً یک فرآیند بازاریابی حرفه ای محسوب نمی شود. برا خلق یک برند شحصی بجای شروع فرآیندهای بازاریابی بعنوان مثال بخش بندی بازار، هدفگذاری، تولید، قیمت گذاری و … شما با خودتان باید آغاز می کنید. در ابتدا شما باید خود را، آنچه را که برای شما اهمیت دارد، و آنچه که شما را منحصر به فرد می سازد را تعریف کرده و سپس برند خود را حول آن سری ارزشهایی که تعریف کرده اید بسازید. به زبان ویژه ی حوزه بازاریابی، شما “وعده ی منحصر بفرد ارزشی” (unique promise of value) خود را تفسیر کرده و از همانجا دقیقاً مشخص می کنید که قصد دارید خدمات خود را در کدام بخش از بازارعرضه کرده و چگونه می توانید تمام تلاش خود را در ارائه این خدمات نشان دهید.
به گفته ی ویلیام آرودا، رئیس گروه کارشناسان برندسازی شخصی، برندسازی موثر، اغلب به این معناست که یک بازار کوچکتر و تعریف شده را همراه با یک پیام ویژه و خاص، مورد هدف قرار داد و قطعاً واضح است که هرچه بازار هدفتان را کوچکتر انتخاب کنید، شانس موفقیتتان بیشتر خواهد بود.
برای کسانی که در دنیای شرکتی و سازمانی فعالیت دارند، برندسازی شخصی بخش ذاتی و طبیعی فرایند شکار کسب و کاراست، بخصوص برای کسی که روی طرح ریزی یک مسیر شغلی دراز مدت کار می کند. طبق گفته ی آرودا، قابل درک است که در حیطه و محیط شرکت خود تمایل به برند شخصی خودتان داشته باشید، اما زمانیکه همکارانتان را بعنوان “رقیب” می بینید مطمئناً موفقیت در این حوزه اندکی مشکل می شود.
آرودا اخیرا در مقاله ای برای وال استریت ژورنال می نویسد: بسیاری از مدیران اجرایی سازمان ها تصور می کنند که کارشان باید مطابق با هنجارهای تجاری و بازرگانی باشد اما این مانع ساختن یک برند می شود. این افراد کسانی هستند که در دنیای کار جدید موفقیتی کسب نمی کنند. پس برند خود را روی هر کاری که انجام می دهید بگذارید. چه در زمان یک ارائه، در یک جلسه یا زمان نوشتن گزارشی در هر موردی، برند خود را در منزل جا نگذارید. از خودتان سوال کنید که چگونه می توانم برند خود را به هر موقعیتی ربط دهم.
مهم نیست که برند شخصی خود را در کجا می سازید. یک عنصر مهم برقراری ارتباط، احتمالا اینترنت است. هرچند اهمیت برندسازی برای چندین دهه تنها در حوزه ی شرکتهای بزرگ شناخته شده بود که هرساله میلیونها دلار صرف مبارزات “برندسازی” می شد، اما اکنون این اینترنت و یا وب است که موج جدیدی از توجهات به برندسازی شخصی را هدایت می کند. وب در حین تقویت ارزش شفاهی آن چیز خاصی که هر کسب و کاری (هر شخصی) را منحصر به فرد می سازد، یعنی برند آن، بسیاری از موانع قدیمی کسب و کار و تجارت را هم برطرف می کند.
وب سایتها پتانسیل بی نظیری برای برند شما ایجاد می کند. این برندسازی از طریق وب سایت شما باعث هدایت مبارزه ی تبلیغاتی شما می شود. ضمناً امروزه وبلاگها هم، بخصوص در میان نویسندگان و حرفه ای های فنی، تبدیل به یک ابزار شبکه ای برای برند های شخصی شده اند.
اما جنبه ی مهم دیگر “برندسازی” برای شرکتهای کوچک و مشاغل مستقل، همان پیغام گوش بزنگ قدیمی است: شبکه ارتباطی خود را همواره گسترش دهید. تعریف مختصر برند این است که برند باید این فرآیند را ساده تر سازد. اگر شما مشق برندسازی خود را خوب انجام داده باشید، اینکه شما چه کسی هستید و چه کار می کنید راحت تربه خاطر سپرده خواهد شد. اما هنوز هم لازم است برند خود را به همان روش های قدیمی به بعضی افراد نشان دهید.
آرودا سه نکته مهم برای ساختن یک برند شخصی برای کسب و کارتان یا برای افزایش و تقویت ارزش مورد نظرتان در شرکت تان را خاطر نشان می سازد:
1-مطمئن شوید که هرچیزی که در اطراف برند شماست (دفترکارتان، وب سایت تان، خدماتتان به مشتری، سازمان تان و غیره) با یک پیام برند در ارتباط باشند.
2-شبکه ارتباطی حرفه ای خودتان را ایجاد کرده و مطمئن شوید که تمام اعضاء آن پیام برند شما را گرفته اند و ناقل آن پیام هستند.
2-مشارکت مناسبی برای توسعه و گسترش برند خود برقرار کرده و ارزش برند مکمل را بدست آورید.
یک برند شخصی ابزار ارزشمندی است برای تعریف وتفسیر کاری که انجام می دهید و چگونگی معرفی آن به مشتریان و مخاطبانتان.

بیمه البرز شرکت رنگسازی ایران شرکت اطلس خودرو شرکت فولاد یزد دانشکده علوم پزشکی