بلاگ شرکت طراحی پرتو : درست از زمانی که محمود واعظی وزیر ارتباط و فناوری اطلاعات ، طی مراسم افتتاح پروژه های هوشمند پستی اعلام کرد ، که به زودی جایگزینی برای مستر کارت جهانی با عنوان ” ویژن کارت ایرانیان ” خواهد آمد ، به یکباره بمب خبری بزرگی در رسانه های اقتصادی ایران منفجر شد .
خبر به حدی بزرگ و حیاتی بود که در عرض کمتر از ۱۰ ساعت صدها توییت فارسی و هزراران استتوس روانه ی صفحات مجازی شدند . آیا خبر صحیح بود ؟ کاربران با شگفتی حسرت باری به آستانه ی دری خیره شده بودند که قرار بود چشم آنان را به سوی افق بازار جهانی گشوده کند .
سرچشمه ی آغازین این خبر اما چندان تازه نبود . درست یکسال و اندی پیش ، در تباتب برجام و پسا برجام ، خبری در باب یک استارتاپ بانکی منتشر شده بود که قرار بود معضل عدم اتصال شبکه ی بانکی ایران را به مستر کارت جهانی مرتفع کند .
نام این استارتاپ نه چندان نامی ! اهل ترکیه ” ایزیکو ” بود . ایزیکو با این استدال درست ، که بازار ایران از لحاظ کمیت ، شباهت گریز ناپذیری به بازار آلمان و ترکیه دارد ، بر آن شده بود که بنای اتصال شبکه ی بانکی ایران به جهان را طی یک قرارداد دو جانبه مهیا کند . این خبر نصف و نیمه ، چندی بعد ، بدون موضع گیری مشخصی از جانب مسئولین ایرانی به سرعت به فراموشی سپرده شد تا اینکه هفته ی پیش به ناگهان ” محمود واعظی حکایت ” ویژن کارت ایرانیان ” را به پیش کشید و بالا تر از آن خبر داد که هم اکنون یک حوزه ی پستی برای عموم ایرانیان عملیات ثبت نام کارت بانک جهانی را انجام می دهد و از شهریور قرار است ۱۷۰ حوزه ی پستی در سراسر کشور پذیرای ایرانیان خواهان ” ویژن کارت ” باشند .
این اعلام موضع طوفانی ، آن قدر قدرت داشت که به سرعت واکنش رقبای منطقه ای ایران را برانگیخت ، نمونه ی مضحکی از این واکنشهای ” هول ” را می توان در تلاشی که خبرگزاری آذربایجانی ” ترند ” انجام داد دید . این خبرگزاری گمنام با سراسیمگی عجیبی صحت خبر را از ” سیث آیزن ” سخنگوی جهانی مستر کارت آمریکا پرسیده بود ، او هم گفته بود که به دلیل تحریمهای جهانی ایالت متحده ” مستر کارت ” نمی تواند هیچگونه فعالیتی در ایران داشته باشد. .
” محمود واعظی ” و سخنگویان وزارت ارتباط و فناوری اطلاعات پس از اعلام موضع سخنگوی مستر کارت هیچونه واکنش مشخصی به این اضهارات نشان ندادند، گویی عملشان مصداق همان مثل معروف ” آفتاب آمد ، دلیل آفتاب ” است .
آنچه عملا مشخص است ، شروع عظمی است محکم برای از بین بردن موانع ظالمانه ی اتصال به اقتصاد جهانی . ساز و کار این ایده هر چه باشد مثبت است و ستودنی و می شود هزاران هزار دلیل برای دفاع از این عظم ملی یافت . اتصال رو در رو و تعامل با ساز و کار اقتصادی جهان هم به انزوای اقتصادی ناگزیر ایران در دنیا پایان خواهد داد و هم می تواند نابراری بی دلیل بازار ایران را نسبت به بازارهای کوچک منطقه ای مرتفع کند . وقتی سرزمینهای کوچکی مثل ” آذربایجان ” و ” امارات ” و بحرین یک سر مبادلات اقتصادی سود آور منطقه اند چرا کلان کشوری مثل ایران شایسته ی این ارتباط دو سویه نباشد .
اتصال به سامانه مستر کارت جهانی اتفاق مبارکی است ، و باید آن را به عنوان نقطه ای مثبت در کارنامه دولت یازدهم ارزیابی کرد .
